Huovutus on käsityölinjallamme suosittu aihepiiri, jota opiskellaan useampaan kertaan vuoden mittaan eri tekniikoita käyttäen. Tällä kertaa huovasta muotoutui mm. hattuja, ja kaikenlaista muutakin pientä ja käytännöllistä.
Hattumaakarina
Kuvassa Riikan huopahatun tekovaiheet. Ensin huovutetaan villasta kaavan avulla hattuaihio, joka on reilusti suurempi kuin valmiin hatun koko. Sitten valitaan hattutukki (tässä kuvassa hieman suurennetaan kokoa superlonin avulla). Kostea huopakangas levitetään muotin päälleja aloitetaan varsinainen muotoiluvaihe, jossa hattua myös vanutetaan ja kutistetaan lopulliseen kokoonsa. Leikataan ylimääräiset reunavillat pois ja vanutetaan vielä reunakerrokset yhteen. Annetaan kuivua ja viimeistellään reunanauhalla. Tähän hattuun tulee vielä koristenauhat ulkopuolelle.
![]() |
EDIT: Riikan hattu valmiina. Ympärillä itse punottua lautanauhaa. |
Huovutettu myssy, kuvassa vielä reuna ompelematta. |
Pientä ja sievää
Huovutettu pussukka kissan ruokapusseille tai kisunleluille. Kissa osaa itse tassullaan ottaa lelut kun ne on tarjolla. Lisää myös haastavuutta saada lelut. |
Huovutettu avaimenperä - Tuulin työt tunnistaa jo uniikista tyylistään! Kuin myös pikkuisen huovutetun liskolemmikin. |
Huopapunos
Huopapunosta tehdään rullaamalla solumuovin välissä. |
Huopapunoksen tiivistäminen |
Tekniikoita: vapaalanka- ja nunohuovutus
Vapaalankahuovutus: alla lakana, jonka päälle kieputeltiin villahahtuvaa, lakana päälle, rullataan, sidotaan kiinni ja pesukoneeseen hienopesulle. Hahtuvat huopuvat kiinni.
Nuno-huovutuksessa esihuopaan yhdistetään erilaisia materiaaleja (kimallekuidut, pitsit, kankaanpalat jne...), jotka "liimataan" kiinni peittäen koko työ silkkisifongilla. Työn edistyessä rakennusvaiheesta huovutukseen (rullaus, heittely), muodostuu huovan pintaan kolmiulotteisia "kuplia" aina sinne, missä kohtaa on estoja (kimallekuidut, pitsit jne..).
Lopputuloksena on upea, kevyt, -rakenteeltaan mielenkiintoinen asustekangas. Nunotetut asustekankaat myös kestävät käytössä hyvin. Villan nyppyyntyminen vähenee ja myös huovalle ominaista venymistä saadaan estettyä pintarakenteen ansiosta.
Parhaimmat pintamateriaalit nunoihin ovat silkkisifonki, pongee-silkki sekä sideharsokangas.
Lähde: http://awennstrom.fi/cfk_files/File/nuno_ohjeet.pdf
Tässä työssä ei ole esihuopaa pohjalla, vaan suoraan silkkisifongin päälle ladottiin merinovillaa ja lankoja, jotka rullaustekniikalla kiinnittyivät silkkiin.
Tässä työssä ei ole esihuopaa pohjalla, vaan suoraan silkkisifongin päälle ladottiin merinovillaa ja lankoja, jotka rullaustekniikalla kiinnittyivät silkkiin.
Valmis nunohuovutustyö |
Nunohuovutusta harson päälle |
Riikan silkkishaalin tekoa nunotekniikalla |
EDIT: Riikan shaali valmiina. Nunohuovutukseen yhdistettiin vielä helmikirjontaa. |
Riikan shaalin helmikirjontaa. |
Huivi vapaalankatekniikalla.Materiaalina hahtuvaa ja kiharaa villatopsia, joka on itse värjätty.
Huopatossutehtaassa
Hattujen, pussukoiden, myssyjen ja huivien lisäksi suosittu huovutuskohde on kunnon töppöset. Kuvasarjassa Satun ja Eija tossut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti