Piparitaloja v. 2008 |
Elisa viimeistelee piparkakkukirkkoa |
Varma joulunajan alkamisen merkki on, kun Elisa alkaa
keittiössä valmistaa piparkakkutaikinaa. Opiston joulupöytään kun kuuluvat myös piparkakkutalot ja -kuuset.
Jo monena vuonna ihastelun aiheena on ollut piparinen pienoismalli Karstulan kirkosta. Kaavat ovat opiston "salaista tietoa", ja mallin on suunnitellut sekä kaavat tehnyt opiston toimistotyöntekijä Virpi. Rakennustöistä vastaa piparkakkutalojen rakennusmestari Elisa.
Joulupöydän 2013 keskipiste on vielä valmistumassa blogikirjoituksen julkaisuhetkellä, siitä kuva myöhemmin.
Piparkakkukuusia v. 2013 |
Minkälainen piparitalo näistä syntyy? Kerrostalo? |
Arkkitehdillä ovat jo palaset koossa |
Ikkunoita vaille valmista |
Opiston piparkakkuohje:
(Paraisten piparkakut)
1,5 dl siirappia
200g sokeria
250g voita
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
1 tl suolaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja
Pikeeri:
¼ dl valkuaista
1 ½ dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua
Siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet kiehautetaan ja vatkataan vaahdoksi. Munat lisätään yksitellen, seosta hyvin vatkaten. Lopuksi lisätään suola, jauhoihin sekoitettu sooda ja vehnäjauhot. Taikina saa kovettua kylmässä seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan ohueksi levyksi. Taikinalevystä otetaan halutun kokoisella muotilla piparkakkuja, jotka paistetaan kauniin ruskeiksi 170 asteessa.
Pikeeri: Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokerista sähkövatkaimella n. 3 minuuttia. Sekoita joukkoon sitruunamehu, ja loput tomusokerista. Jatka vatkaamista vielä hetki. Halutessasi lisää elintarvikeväri.
Piparkakkutalon osat koristellaan irrallaan pikeerillä, ja liitetään toisiinsa sulatetulla sokerilla. Koristelussa voi käyttää mm. tomusokeria ja koristerakeita.
Piparkakkuversio Karstulan kirkosta v. 2012 |
Piparitaloja joulupöydässä v. 2010 |
Joulupöydän kattausta v. 2011 |
Kuusia ja pieni mökki v. 2005 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti