tiistai 4. kesäkuuta 2019

Sotaveteraaniliiton loma opistolla

Maanantai

Opistolla järjestettiin sotaveteraanien leskille ja puolisoille lomaviikko. Yksi toisensa jälkeen
mummuja alkoi valumaan opistolle, jossa heidät otettiin ilolla vastaan. Päivä alkoi rehtori Pekka Knuutin pitkällä ja antoisalla puheella mm. liittyen historiaan. Iltapäivällä vieraat pääsivät ahkeroimaan curlingin parissa.

Tiistai

Seuraava aamu valkeni aurinkoisena ja monenlaista mahtui myös tähän päivään. Touhua ja tohinaa, eikä kommelluksiltakaan vältytty. Aamupala ja pienet vieraat päiväkodista piristivät esityksillään. Eskarilaiset pitivät mm.lauluesityksiä ja olivat pukeutuneet kanoiksi, auringoksi, Tuhkimoksi ja pöllöksi.

Maukkaan ja ravitsevan ruokailun jälkeen siirryimme ulos nauttimaan Pekan historiakierroksesta joka liittyi vanhoihin rakennuksiin. Syvä ja keskittynyt hiljaisuus vallitsi kun opiston päämies puhui. Väsyneimmät kuuntelijat saivat levähtää puistonpenkillä, jota kannettiin mukana. Tämän jälkeen väki siirtyi opiston vapaa-ajan mökille rentoutumaan mummujen kanssa, jossa kahviteltiin ja lillit olivat  aivojumpan. Aivot virkistyivätkin tästä eikä vain yksin kahvin voimalla. Kaikki osallistujat tykkäsivät, kun mukana touhotti Puppe-mäyris. Toinen porukoista valitsi tietovisan joukkueenkin nimen Pupen mukaan.


Keskiviikko

Keskiviikkoaamuna väkeä nousi asuntolan mäkeä pitkin rollaattoreillaan kohti päärakennusta. Hyvin syödyn aamupalan jälkeen  väki kävi salin puolelle istumaan ja alkoi ohjattu ohjelma. Hoivalaiset aloittivat oman osuutensa klo 10.30. Ensimmäisenä oli muistelupeli, jossa jokaiselle annettiin jokin lause, josta sai kertoa tai muistella, mikä on itselle tärkeää. Siitä irtosi hyviä keskusteluja. Aikaa meni paljon ja opettaja koitti jouduttaa, että kaikki kerkeäisivät sanoa jotakin. Välillä mummut puhuivat toistensa päälle, mutta kaikki saivat lopulta sanoa sanottavansa. Eräs opistolainen soittoniekka soitti vielä loppulaulun ja koriaääniset vieraat kajauttivat komeasti. Tämän jälkeen alkoi ruokailu jossa opistolaiset auttoivat mm. tarjottimien kantamisessa ja ruuan jakamisessa. Mummut tuntuivat arvostavan tätä.


Ruokailun jälkeen oli Kaiton ja PPH:N järjestämää askarteluohjelmaa. Valmistui koreita linnunpönttöjä, joita varten oli kerätty maitopurkkeja, kankaita ja koristeita. Päivä päättyi Lillin järjestämään liikuntatuokioon jossa oli temppurata.

Torstai

Aamu alkoi aurinkoisena niin kuin aiemmatkin aamut ja leiriläisiä tuli ilahduttamaan luennolla suuhygienisti. Eräs mummu kertoi aiheeseen liittyen, että hänen tekohampaansa olivat unohtuneet Jyväskylään muinoin. Antoisan luennon jälkeen hoivat ja opettajat pitivät sananlaskutuokion piirtoheittimelle heijastettuna, jotka porukka selvitti nokkelasti. Välissä hoilattiin pianon säestyksellä ja siitä siirryttiin neljään lautapelipöytään.
 oli mm.kimble,alias,muistipeli,musiikkipeli ja sanapeli. Sitten siirryttiinkin jo syömään.

Ruoan  jälkeen Kaito ja Pph johdattivat mummut järjestämäänsä askarteluhetkeen. Askartelussa syntyi jälleen kerran koreita tuotoksia, joita mummut esittelivät, nimittäin magneettikoristeita.
Iltapäivällä oli lillien järjestämän ohjelman vuoro, jumppa ja liikuntapisteet. Mummut olivat iloisia ja mukana toiminnassa. Rentoutus oli lopuksi.

Perjantai

Aamu alkoi aamuhartaudella. Oli leiriläisten päätöspäivä. Rehtori piti aamuhartauden ja laulettiin virsi. Sitten alkoi bingo ja karjalanpiirakoiden leivonta. Hoivalaiset treenasivat ennakkoon tätä monimutkaista ja vaativaa peliä edellisenä päivänä, että olisivat kartalla pelihetkessä. Leiriläiset bingosivat innokkaasti. Eräskin  mummu taitavalla hyvällä tuurilla voitti 2 kahvipakettia bingosta. Ihan kaikki eivät osanneet peliä pelata, mutta onneksi saivat ohjausta siihen.

Piirakkaleipurit tekivät suussasulavan maukkaita karjalanpiirakoita.
Päivän lopuksi oli juhlallinen päätöstilaisuus, jossa rehtori Pekka Knuutti puhui. Kukkia annettiin synttärisankarille, joka täytti vuosia. Myöskin sotaveteraanijärjestön vetäjää muistettiin kukilla. Kaikki taputtivat onnellisina ja lähtivät hyvillä mielin kahville ja sitä myöten kotimatkalle. Halauksia ja kiitoksia sinkoili molemmin puolin opistolaisten ja mummujen välillä. Viikosta jäi hyvä ja kiitollinen mieli leirin onnistumisesta. Toivottavasti mummuillekin jäi hyvät muistot.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti