tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vahabatiikkia ja kankaiden metsästystä

Taiteilija Sirpa Hasa piti meille (Käsityölinjalaisille) vahabatiikkikurssin. Se olikin mielenkiintoista hommaa.
Mehiläisvaha-parafiini seos, tai pelkkä jompikumpi sulatetaan kattilassa. Pestylle kankaalle sitten sulasta vahasta muodostetaan kuvioita vaahtomuovista leikatun ”kynän” avulla. Tarkempia viiruja sai kankaaseen aikaan indonesialaisella tjanting- kannulla. Pikkiriikkinen kepin päässä oleva  metallinen kuppi jossa vielä pikkiriikkisempi nokka. Tällä kannulla voi kankaalle vahasta lirutella hyvinkin tarkkoja kuvioita.

Itse löysin paikalliselta kirpparilta pari miesten xxl-kokoa olevaa paitaa ja pari tyynyliinaa. Tyyliin ”ei siitä korkeelta puttoo” jos näihin kokeilen. Paidat kun tais maksaa yhteensä pari euroa.
Isompaan paitaan syntyi ikioma ”Haaveaave” seurue. Tuleva yöpaitulini nääs :) Toiseen paitaan piirtelin lyijykynällä orkideaa muistuttavan kuvion. Maalasin kukat kun ensin tjanting-kannun avulla rajasin reunat. ts. piirtelin kannulla vaha lyijykynä jäljen päälle. Värin kuivuttua seuraavaan päivään peitin kuviot vahalla ja sitten teokset väriliemeen. Halusin samaa yönsinistä kaikkiin töihini ja niin upotin joka työn samaan liemeen.

"Haaveaaveet" vahabatiikkitekniikalla toteutettuna

Väriliemessä kun työt aikansa killuivat niin alkoi jännittävä vaihe: hirveästi kiehuvaa vettä saaviin, toiseen kylmää, ja väriliemestä pois nostetut, valuneet työt yksitellen kuumaan veteen. Siis ensin yksi jota huljuteltiin nopeasti kuumassa, lähes kiehuvassa vedessä ja se sitten kylmään, seuraava kuumaan jne. Sormet meinas palaa!! Onneksi sain lainata Sirpan ”kuumahansikkaita” joiden avulla homma onnistui mutta kuumaa se oli silti!
orkideakuvioitu kangas

Orkideakuvio, tai mikä kukka lieneekään, siitä halusin mekon. Piti tehdä sininen mekko alunperin. Hiihtoloman aikana miesystäväni joutui ajelemaan kanssani Imatran kaupunkia ristiin rastiin kunnes löytyi kangaskauppa..(mitäpä ei mies naisen eteen tekisi... :) ) Opettajan ohjeiden mukaan menin sieltä puuvillatrikoota kyselemään ja löytyihän sitä. Sinistä piti ostaa ja ostinkin mutta silmiini sattui myös ihana punainen trikookangaspala joten minun piti saada sekin. No, sininen trikoo oli sitten väärään sävyistä kuitenkin,joten mekko rakennettiin punaisesta trikoosta sinisen orkideakukkakuvio palan mukaan. Pidän lopputuloksesta kovasti!
Siitä tuli kevätjuhliin mekko.


Kevätjuhlamekko orkideakuvioisesta kankaasta ja heräteostostrikoosta

Värit sointuvat yhteen - juuri nappiin.

Sinisestäkin trikoosta tuli mekko myös, se sai ensiesiintymisen toveripäivillä, kuvakin varmaan myöhemmin tänne ilmestyy.

- Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti