maanantai 3. helmikuuta 2014

Monenlaista mosaiikkia

Mosaiikkityöt ovat käsityötaiteen alalla hauska laji. Mosaiikki on myös materiaalikierrätystä parhaimmillaan, ensin rikotaan ja sitten kasataan palasista uutta. Kiertoon lähtevät mm. vanhat laatat, peilit, astiat ja ruukut. Tässä muutamia kuvia käsityöopiskelijoidemme taidonnäytteistä, osa myös eri työvaiheissa.

Mosaiikkitekniikoista aloittelevalle askartelijalle helpoin on suora tekniikka. Siinä palaset kiinnitetään alustalle joko liimalla tai laastilla, suoraan pinnalle oikein päin mallikuvion perusteella. Lopuksi työ saumataan tarvittaessa. Tämä tekniikka sopii erityisesti kolmiulotteisiin töihin, mutta on haastava suurissa töissä ja varsinkin seinäpinnoissa.

Tekniikka 2. - oikeinpäin verkolle. Palat asetellaan lasikuituverkolle oikein päin, liimataan, annetaan kuivua, ja kiinniteään lopulliseen sijoituspaikkaan kiinnityslaastilla. Työ saumataan, verkko jää paikoilleen alustan ja mosaiikin väliin.

Tekniikka 3. - nurinpäin paperille, peilikuvana. Mosaiikki liimataan paperille. Työn kuivuttua kiinnitetään mosaiikki laastipintaan, kostutetaan paperi ja irrotetaan, annetaan kuivua ja saumataan.

Vaihtoehtona on myös betonilaattaan valaminen. Piirrä luonnos paperille peilikuvana, kiinnitä päälle muovi ja tarlatane-kangas. Liimaa palat nurinpäin kankaalle. Työn kuivuttua tee kehys betonille, anna laatan kuivua hitaasti. Käännä työ, poista muovi ja paperi, puhdista ja viimeistele.

"Mosaiikki tarkoittaa koristekuviota, joka on tehty pienistä erivärisistä palasista kovalle alustalle. Palaset voivat olla posliinia, kiveä, lasia. Vanhimmat mosaiikit ovat kuvioita lattiassa.
Kivi on ollut suosittu ja yleisesti käytössä oleva materiaali. Myöhemmin keksittiin lasimassa ja puolijalokivet; akaatit, jade, onyksi, lasuurikivi..."


Alla opiskelijoiden kommentteja töistään ja työvaiheista:

palapelipaloja :) rikottuja kaakelilaattoja, astioiden palasia.

Mosaiikkityö suoralla tekniikalla toteutettuna. Tässä aloitusvaihe:
palat kiinnitetty sikaflexillä.

Kaikki palat kohdillaan. Annetaan työn kuivua ja saumataan.
saumalaastin levitys - käytimme rautakaupan tuotteita

työ saumattuna, reunat kaipaavat vielä laastia..


Työn saumausvaihe menossa, jossa saumalaastia levitetään kumilastalla kauttaaltaan työn pinnalle.
                               
saumalaasti levitettynä ennen pesua

saumalaasti pestään pois märällä sienellä kevyesti pyyhkien

 
                                         
                                   
 "Hieman painavansorttinen tarjotin :) kaikenlaisista kahvikupin sirpaleista koottu. Tehdessä tällaista on huomioitava, että palaset/sirpaleet olisivat mahdollisimman saman paksuisia, tulee muuten vain kivan näköistä katseltavaa eikä ollenkaan käytännöllistä :) Hauska sitä oli tehdä ja saumalaastin levittämisen jälkeen suorastaan terapeuttista kaivella paloja laastin alta esiin."

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Myös työn värimaailmaa on hyvä miettiä etukäteen.

värisommittelua
Ihana siivoojamme Signe antoi pari kukkaruukkua käyttöön,
siispä jälleen sikaflexiä pintaan ja palasia paikoilleen.."Karkkikaupan tyhjä namulaatikko sai uuden pinnan hiomalla, maalaamalla ja kaikenlaisia palasia pintaan liimaamalla. Simpukat ovat Jäämereltä, löysiväthän nekin paikkansa, eivät ole enää hajoamassa pussin pohjalla."

ruusukuppien uusi elämä 
Sinikka- ope esitteli mielenkiintoisen "liimamuovin" Pakkohan sitäkin oli kokeilla :)

                                       
Sulatettavalla "liimamuovilla" kiinnitetään helmiä lasin pintaan. Sulatus tapahtuu kuumailmapuhaltimella. Jotta sai sievän raidan purkkiin, ensin leikkasin "liimamuovista" suikaleen jota sitten aloin kiinnittää puhaltimella lasin pintaan pikkuisen matkaa kerrallaan ja heti perään "timantit" Työssä oltava aika nopea koska liimamuovi sulaa tosi äkkiä. Oma kehittelemä tekniikka tähän hommaan. Lopulta käsissäni oli oikein kaunis tuikkukippo jota testattiin samantien. Oli nimittäin ajatus että "timantit" putoilee pois jos tuikku lämmittää lasipurkkia. Hyvin kesti!  - Riikka Jäämeren tuliaiset, kivet Kanarialta ja muutama puolijalokivi löysivät tiensä tähän sisustuspeilin pintaan. Muut palat leikelty laatoista leikkurin ja mosaiikkipihtien avulla. Suojalasit ovat palasia leikatessa tarpeen! Nimittäin pientä kivensirua on ilmassa, eikä ole ollenkaan hauska saada sellaista vaikkapa silmäänsä.  Tulipahan kaunis kynttiläalusta. Takaa nimittäin unohtui pidikekoukku tms. ripustin pois, joten ei siitä peiliä saanut. :)


"Tarjotin valmiina. Muistuttaa jotain marjapiirakkaa.... Raskas ja epätasainen siitä tuli johtuen laastista ja erikokoisista kupin- ja lautasenpalasista mutta eiköhän tällekin joku käyttötarkoitus keksitä. :) "

pannunalunen reunojen hiomista vaille valmis


vähän erilainen mosaiikkityö - peltiruukku peilinpaloilla koristeltuna.


mosaiikkia peilistä 

"Allaolevaa ruukkua en edes yrittänyt saumata. On niin paljon erikokoista ja -näköistä palasta ja helmeä. Silti ihan kiva lopputulos."

                                                     
Näinkin pientä ja sievää saa sikaflexillä aikaan... Jos on tarpeeksi näppärät sormet. Kierrätyskäsityö, korurasia korumosaiikkipinnalla.

Riikan korurasia -mosaiikkityö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti