perjantai 31. lokakuuta 2014

Täällä "taas"....Siis ensimmäistä kertaa täällä blogissa ja ylipäätään blogitekstin parissa, mutta uudelleen Karstulan evankelisella opistolla kasvatusaineiden opettajana. Ensimmäistä kertaa PPH-ryhmän vastuuopettajana, mutta taas osana viihtyisää alakerran opettajahuonetta ja muutenkin lämminhenkistä yhteisöä.

Mikäli haluaisitte kuulla koko tarinan, niin tämä ei olisi enää blogiteksti, mutta pieni kurkistus historiaan kuitenkin. Tarina alkoi kesällä 2010, jolloin hain avoinna ollutta kasvatusaineiden opettajan paikkaa opistolta ja tulin valituksi koulunkäyntiavustajien vastuuopettajaksi. Vuosi ja kuukausi myöhemmin odottivat kuitenkin uudet haasteet toisaalla, joiden parissa vierähti kolmisen vuotta, ja nyt taas syksyllä 2014 opiston työntekijänä.

Opistolla on ”kaikkien näiden vuosien aikana” ollut hyvä henki ja tekemisen meininki, joita näissä muuttuvissa ja kiristyvissä olosuhteissa tarvitaankin. Työntekijätasolla pyrimme tekemään päivittäisen työmme parhaamme mukaan niin opiskelijoiden kuin työnantajankin suuntaan, jolloin kannamme oman vastuumme opiston puolesta. Opiskelijat tuntuvat viihtyvän hyvin opistolla ja harvemmin täällä törmää allapäin olevaan henkilökuntaankaan. Jotakin on kuitenkin vuosien varrella muuttunutkin ja pääosin muutos on ollut positiivista kehitystä mm. tekniikan saralla.

Parhaimmillaan opistolla vallitsee yhteisöllinen ja vuorovaikutteinen ilmapiiri, jossa jokaisen on helppo saada äänensä kuuluville. Kansanopistot, joissa olen työskennellyt tai opiskellut (4 kpl), ovat jättäneet vain positiivisia muistijälkiä ja jokaisessa on opiskelijaan suhtauduttu yksilönä eikä vain numerosarjana. Toivottavasti myös tulevaisuuden opiskelijoilla on mahdollisuus yksilölliseen kohtaamiseen ja ohjaamiseen opettajan tai muun henkilöstön kanssa, sillä ilman näitä kohtaamisia en ainakaan minä todennäköisesti olisi tässä tai edes tällä alalla. Korkeakoulututkinto oli se asiakirja, joka tuotti muodollisen pätevyyden, mutta käytännön pätevyys on syntynyt vuosien varrella kohtaamisissa erilaisten ihmisten ja yksilöiden kanssa, johon kansanopisto on erinomainen ympäristö.

Aurinkoisena syyspäivänä 30.10.2014

Teppo Latvanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti