keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Hankkeiden viemää ja tuomaa….

Hankemaailma on tiiviisti mukana kansanopistotyössä.  Monta asiaa voidaan tehdä vain hankerahoituksen turvin. Kuluneena vuonna opistossamme ovat näkyvimmin olleet esillä Verna – hanke ja Avainhankkeet.

Verna-hankkeessa kehitimme näyttötutkintotoimintaamme monin tavoin. Kälviällä toimivan Keski-Pohjanmaan Opiston vetämässä hankkeessa oli lisäksemme mukana Oulun seudun ammattiopisto, Optima Pietarsaaresta, Oulaisten ammattiopisto, Kokkolan kauppaoppilaitos sekä Kokkolan sosiaali-ja terveysalan opisto. Siellä me, pieni kansanopisto saimme oppia suurten ammattioppilaitosten käytännöistä, mutta myös antaa niille vinkkejä omista hyvistä käytännöistämme.
Vernan tiimoilta järjestettiin  yhteisten koulutusseminaarien lisäksi vertaisarviointeja. Viime keväänä  Pekka, Elina, Anneliina ja minä kävimme Kälviällä ottamassa selvää ja arvioimassa heidän tapaansa toteuttaa koulunkäynnin ja ap/ip-toiminnan ohjauksen ammattitutkintoa. Ja kälviäläiset kävivät meillä vastaavaa tekemässä.
Kokemukset Vernasta ovat varsin myönteiset. Saimme paljon hyvää evästä omaan toimintaamme. Lisäksi yhteistyömme Keski-Pohjanmaan opiston kanssa vahvistui . Hyvää yhteistyötä myös syntyi uusien, pohjanmaalaisten ammattioppilaitosten kanssa.

Avainhankkeissa opistomme oli hanke- vetäjänä.  Ne käynnistyivät oph:n laatu- ja kehittämisrahan turvin 2010 ja päättyvät tähän vuoteen.

Avainhanke I:ssä rakensimme yhteistyötä kaikkien kymmenen evankelisen opiston välillä. Opistot järjestivät eri ammattiryhmille yhteisiä koulutuksia ja opistojen henkilökunnat kävivät toisiaan tapaamassa benchmarking-retkillä. Oma väkemme kävi Kiteellä ja Karkussa. Tutustuttiin toisiin ev.opistoihin ja niiden henkilökuntaan.
Avainhanke II:ssa painopiste siirtyi laatutyöhön. Järjestettiin koulutuksia asian tiimoilta eri opistoissa, osa kaikille ev. opistoille yhteisiä, osa tiettyjen opistojen keskinäisiä. Lisättiin monin tavoin laatutyötietoisuutta ja –osaamista evankelisissa opistoissa.
Avainhanke III:ssa laatutyön opiskelu jatkui. Yritimme hahmottaa sitä, mitkä asiat tekevät kansanopistosta kansanopiston ja evankelisesta opistosta evankelisen opiston. Pienen tiimin kanssa kokosimme listan asioista, joiden osalta opistot ensin arvioivat omaa toimintaansa. Sitten toteutettiin vertaisarviointeja: Kitee – Karstula,  Kauhajoki – Kaustinen,  Karkku- Helsinki, Loimaa – Muurla. Vielä ei olla koottu yhteen kaikkien kokemuksia  arvioinneista. Tähän mennessä kuullut kokemukset ovat olleet yhtä hyviä kuin meillä Verna-hankkeessakin.

Joulukuun alussa pidetään Avainhanke III:n päätösseminaari. Se toteutetaan opintomatkana Solvikin kansanopistoon Ruotsissa, Skellefteån lähellä.  Siitä sitten blogissa myöhemmin…kuten koko Avainhankkeiden kokemuksistakin.


Sirkka Hokkanen, opistomme Verna-yhteyshenkilö ja Avainhankkeiden verkostovastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti